Dong Energy Solar Challenge World Cup 2012

Dong Energy Solar Challenge World Cup for Solar Powered Boats wordt gehouden van 8 – 14 july in Friesland. Dit is de vierde editie, in 2004 is het plan ontstaan en samen met o.a. Wubbo Ockels van TU Delft zijn de ideeën uitgewerkt tot de eerste editie van de Frisian Nuon Solar challenge in 2006.

De route is bijna identiek van de Friese Elfstedentocht voor schaatsers. De boten moeten 220 kilometer in zes dagen afleggen. Delftse studenten doen mee in de topklasse met de Delta Lloyd Solar Boat. Vandaag zijn ze als tweede vertrokken en varen van Bolsward naar Franeker, zojuist hebben zij de finishlijn in Harlingen als tweede gepasseerd.

Wil je weten hoe zonneenergie werkt, bekijk dan onze gratis cursus(English)  Solar Cells uit de master track: Microelectronics van Miro Zeman

Advanced semiconductor devices as a new source of energy for the 21st century, which deliver electricity directly from sunlight. The suitable semiconductor materials, device physics, and fabrication technologies for solar cells are presented.

The guidelines for design of a complete solar cell system for household application are explained. The cost aspects, market development, and the application areas of solar cells are presented. Study Goals: Students learn about renewable energy sources, namely the direct conversion of (solar) radiation into electricity using solar cells. Students understand the principles of the photovoltaic conversion and learn about the advantages and limitations of different solar cell technologies, such as crystalline silicon solar cell technology and thin film solar cell technologies. Students understand the specifications of solar modules and know how to design a complete solar system for a particular application.